Rakovi

Nephrops norvegicus

Škamp

Crvenkasto-žuto- smeđe boje s velikom glavom i osam krakova s dvorednim prijanjaljkama. Boju tijela prilagođava okolini u kojoj trenutno živi. Najviše je ima u Sredozemlju ali i u drugim morima. Najveći je glavonožac našeg Jadrana.

 

Živi na dnu među pukotinama stijena do 200 m dubine. Hrani se rakovima koje vreba i hvata krakovima, a ubija ih otrovom kojeg izlučuju njezine žlijezde slinovnice.
Naraste do 15 kg, i dužine tijela do 1,3 m. U plićini se lovi ostima, a na dubini na način da se na špag objese stari lonci i slične posude u koje se hobotnica zavuče tražeći sklonište.

Lovna veličina

Gastronomske osobine
Mlađi primjerci, težine ½ kg do 1 kg imaju vrlo ukusno meso i spravljaju se poput sipa ili lignji. Veliku primjerci često se pripravljaju pečenjem u pećnici. Prije pečenja preporučamo hobotnicu smrznuti u zamrzivaču jer joj se meso nakon smrzavanja i odleđivanja, znatno lakše priprema i skuha.

Palinurus elephas

Jastog

Ima spljošteno jajoliko tijelo na leđima isprugano crno-smeđim prugama. Srebrnasto bijeli trbuh ima na bokovima dvije peraje. Na leđima ispod kože ima tvrdu spužvastu kost (ljusku) – sipovinu. Poput lignje ima osam kratkih i dva duga kraka kojima hvata plijen. Živi u Sredozemlju pri dnu i do dubine od 250 m.

 

Zna doseći težinu do 3 kg, a u dužinu naraste do 60 cm. Prosječne je mase oko 0,5 kg. Kod nas sezona lova na sipe počinje u proljeće.
Mimikrija sipe je jedna nevjerojatna pojava jer boju tijela u hipu sekunde znade izvrsno prilagoditi dnu na kojem se trenutačno nalazi tako da puno puta prođe kompletno neprimjećena kao plijen.

Lovna veličinaLovostaj

Gastronomske osobine
Vanjskim izgledom spada sigurno u najružnije školjke ali je po bogatstvu vitamina A, B, B2, C i D te po količini bjelančevina i ugljikohidrata jedna od najhranjivijih čkoljki. Uglavnom se poslužuju prijesne sa svježim limunom, ali se nerijetko i poširaju, gratiniraju ili prže.

Homarus gammarus

Hlap

Crne je boje, prekriven s puno plavih i crvenih mrlja. Duguljastog je oblika, tvrdog oklopa i lepezastog repa. Većim kliještima drobi i reže plijen, dok mu manja služe za obranu i hranjenje. Živi u rupi koju iskopa ispod kamena, najčešće na pješčanom ili sedimentnom dnu. Naseljava infralitoralni i cirkalitoralni pojas na dubinama između 10 i 50 metara, ali može boraviti i na dubinama do 150 metara. Naraste do 60 centimetara, a mase do 12 kg. Prosječna masa je oko 0,60 kg. Hlap obitava uz obale istočnog Atlantika i na sjeverozapadu Azorskog otočja te Maroka. U Jadranu je prilično rasprostranjen, pa čak i u sjevernom hladnijem dijelu, uz obalu Istre oko Rovinja, budući da dobro podnosi niske temperature.

Lovna veličinaLovostaj

Gastronomske osobine
Zbog izrazito cijenjenog mesa i njegove visoke cijene, danas je vrlo popularan uzgoj hlapova. Meso nešto slabije od srodnika jastoga, no isto tako traženo i cijenjeno. Najpoznatiji način pripreme hlapa je na žaru. Repove marinirajte i ispecite na roštilju, te potom narežite na ploške i stavite ih na popečeni kruh. Od ostatka hlapa, kliješta, glave i tijela te rajčice možete napraviti ukusni umak koji ćete preliti preko repova. te zelenim kaparima i paprom i soli. Hlapa možete pripremiti i na buzaru sa špagetima ili na brudet. Koji god način pripreme hlapa izabrali, zasigurno ćete uživati u ovoj cijenjenoj morskoj deliciji.

Maja squinado

Rakovica

Rak trokutastog, ovalnog tijela sa zašiljenim čeonim dijelom. Prvi par nogu modificiran je u kliješta i koristi se za lov hrane poput algi, bodljikaša i mekušaca, a preostala četiri para nogu služe za hodanje. Oči na dršcima i par ticala može uvući pod oklop. Na dijelove oklopa često se pričvrste različite alge i spužve što rakovici omogućava da se bolje stopi s okolinom i bude manje primjetna na dnu mora. Boja smeđastorumenkasta, po nogama crvenkasto izmrljan. Oklop naraste do 25 cm, a mase do 1,50 kg. Nalazi se mjestimično po čitavom Jadranu, bez obzira na vrstu dna, ali pretežno obitava oko zapadne obale Istre. Kreće se od 2 do 50 metara dubine. Rakovice se hrane mekušcima, racima, bodljikašima, algama. Rasprostranjene su u morima širom svijeta, a neke porodice nalaze se i u slatkim vodama.

Lovna veličina

Gastronomske osobine
Meso je vrlo cijenjeno kao vrhunska poslastica, i ne zaostaje po okusu za jastogom i hlapom. Kod ženskih primjeraka cijenjeni su unutrašnji organi, vrlo ukusni za jelo. Kuha se u slanoj vodi kao i ostali rakovi i poslužuje toplo ili hladno. Kao toplo jelo u juhama, hrustavcima, gratinirani u školjki ili u vlastitom oklopu. Kao hladno jelo u koktelima, salatama te kanapeima.

Prijavite se na naš newsletter

Primajte obavijesti o raznim aktualnostima na svoj e-mail.

Kako postati član LAGUR Albe?

Sudjelujte u izradi Lokalne razvojne strategije u ribarstvu.