Školjke

Mytilus edulis

Dagnja

Sastavljena od dvije potpuno iste duguljaste ljušture čvrsto povezane olastičnim obručem. Boja joj je crno-modra, modro ljubičasta, a zna imati i svijetlije nijanse. Živi na prosječnoj dubini od 1 m u zoni izmjene plime i oseke.
"Rastu" u grozdovima na podvodnim stjenama, stupovima ili vise povezane kudeljastim nitima što ih izlučuje jedna njihova unutrašnja žlijezda.

 

Prosječno jestivi primjerak je dugačak 6-8 cm. Većina školjki koje dolaze na tržište je iz uzgajališta koja se uglavnom nalaze u dijelovima našeg Jadrana gdje je more izuzetno čisto. Uzgoj im traje tri do četiri godine, a vade se od listopada do svibnja.

Lovna veličina

Gastronomske osobine
Jestive i žive dagnje su samo one koje su čvrsto zatvorene. Spremaju se na različite načine a u našim krajevima najčešče na buzaru. Upotrebljavaju se u različitim salatama s plodovima mora, rižotima i slično.

Ostrea edulis

Kamenica

Školjka nepravilna oblika koja izgleda kao kamen. Gornja joj je ljuštura spljoštena, dok je ona donja, kojom se pričvrsti za kamen, udubljena. Živi u kolonijama na stijenama ili tvrdim predmetima poput stupova na dubini do 40 m.

 

Hrani se planktonom kojeg usisava zajedno s vodom koju zatim izbacuje kroz škrge.
To je dvospolna školjka s velikom kapacitetom razmnožavanja. Samo jedna kamenica izbaci oko milijun jajašaca, koja velikim dijelom postaju plijenom drugih morskih organizama.
Danas se najveći dio koji dolazi na tržište komercijalno uzgaja u uzgajalištima smještenim najčešče u blizini mjesta gdje se mješaju slatke vode s morem. Razvoj kamenice traje 3 do 6 godina. Ima ih više vrsta i narastu do 13 cm dužine i mase do 10 dkg.

Lovna veličina

Gastronomske osobine
Vanjskim izgledom spada sigurno u najružnije školjke ali je po bogatstvu vitamina A, B, B2, C i D te po količini bjelančevina i ugljikohidrata jedna od najhranjivijih čkoljki. Uglavnom se poslužuju prijesne sa svježim limunom, ali se nerijetko i poširaju, gratiniraju ili prže.

Venerupis decussata

Vongola

Razmjerno mala školjka veličine 3-8 cm koje nastanjuju pješčana morska dna, posebno lagune. Imaju klasični oblik školjke, znači ovalni sa koncentričnim krugovima koji se prema vrhu smanjuju. Posebnost ove vrste školjaka da posjeduju "skočni" mišić kojim se pokreću.
Vongole nalazimo u prodaji cijelu godinu, ali najukusnije su u jesen. Love se posebnim mrežama na potezanje. 

Lovna veličina

Gastronomske osobine
Prije pripreme potrebno je vongole ostaviti nekoliko sati u vodi da bi se iz njih izfiltrirao nakupljeni pijesak. Jedemo ih kuhane u pari, ili očišćene pa kao dodatak u raznim salatama od morskih plodova ili u umacima od plodova mora.

Pecten jacobaeus

Jakobova kapica

Jakobova kapica još poznata pod imenima kapešante, kapesante. Školjka lepezastog oblika, nejednake ljušture: jedna je pločasta, a druga udubljena pa se često koristi kao posuda za posluživanje jela od morskih plodova. Boja ljušture je od žućkaste pa do sivkasto-crvene. Naraste do 13 cm, a mase do 0,1 kg. Obitava na pjeskovitom dnu između 5 i 10 metara dubine, iako ju je moguće pronaći i na 50 metara dubine.

Lovna veličina

Gastronomske osobine
Meso jakobove kapice je čvrsto te blago orašastog okusa. Pripremamo je na roštilju, pečemo je, kuhamo u pari, na brudet, a možemo je čak i pohati. Ali kao i svaki drugi morski plod, gledajte da ju pripremate čim kraće i sa čim manje začina, kako bi uživali u njenom potpunom okusu. Mogu se jesti i sirove.

Arca noae

Mušula

Spada među rasprostranjene Jadranske školjke. Ima debele, izbrazdane i nesimetrične ljušture. Oblikom podsjeća na primitivnu barku pa odatle i vuče svoje ime.

 

Ljuštura je mrkosivo-smeđa do rđavo-crvenkasta sa sitnim rebrima sa strane. Naraste maksimalno do 10-ak cm i 6 dag, a prosječne je duljine oko 6 cm i 2 dag težine.
Živi pričvršćena na tvrdim podlogama, a ima je i na pjeskovito-šljunčanom dnu gdje ima i kamenja. Obično se nalazi na dubini od 2 do 10 metara. Često živi u kolonijama, a najpoznatija područja su uz zapadnu Istarsku obalu oko Umaga i Novigrada. Isto tako češće se nalazi u Pašmanskom kanalu i uglavnom na pozicijama zaštiženima od jačih udara vjetra.

Lovna veličina

Gastronomske osobine
Meso joj je vrlo ukusno iako je po nekim kriterijima prilično žilavo. Jede se kuhano i prijesno, a najčešće se priprema pečenjem na gradelama.

Prijavite se na naš newsletter

Primajte obavijesti o raznim aktualnostima na svoj e-mail.

Kako postati član LAGUR Albe?

Sudjelujte u izradi Lokalne razvojne strategije u ribarstvu.